DFS Rozmarija sa úspešne vrátil z Turecka

02.05.2011 Prešov

DFS Rozmarija, ktorý pracuje pri ABC centre voľného času v Prešove, sa úspešne vrátil v pondelok 25.4.2011 z Turecka, z mesta Istanbul. 25 členná výprava súboru Rozmarija predviedla svoje umenie vo folklóre regiónu Šariš, po dobu 14 dní na 2 - och Detských medzinárodných festivaloch, v dvoch odlišných častiach Istanbulu. V Európskej časti -Buyukcemece a  Ázijskej časti – Pendik.
Obe festivaly patria pod sekciu UNESCO - C.I.O.F.F. Teda sú zaradené pod kategóriu – „Festivaly skupiny „A“. Prvý festival, ktorý organizovala súkromná škola „Gokcan“, sa konal len po druhý krát a druhý festival, ktorý už organizoval Dom kultúry, 600 000 časti Istanbulu, sa konal pod záštitou primátora Pendika a Slovensko, za 6.ročníkov, sa ho teraz zúčastnilo po druhý krát, prostredníctvom DFS Rozmarija z Prešova.
Deti bývali po rodinách a tak mali naživo možnosť oskúšať, ako chutí turecký život, jedlo a akí sú naozaj tureckí ľudia. A samozrejme aj naopak. A túto možnosť využil aj primátor časti Pendik a pozval si na jednú noc k sebe domov dvoch chlapcov z Rozmarije.
Neobvyklé a originálne.
A taký bol pre Rozmariju aj celý pobyt v Turecku “ Tisíc a jedna noc „. Tisíc nádherných zážitkov od delikátneho jedla, milých a veľmi pohostinných ľudí, prenádherných kultúrnych artefaktov, o ktorých sa dá rozprávať tisíc dní a gentlemanov mužov, ktorí sú nielen pozorní k ženám, ale nefajčia a ani nepiju.
Neobvyklé a originálne.
A aj ked sa všetci z Rozmarije tešili na teplo, čo asi prešlo na Slovensko, 14 miliónový Istanbul, o priemere 110 km, aj pri nulových teplotách, stal za to. Nielen známa famózna Modrá mešita, Bosporský prieliv, ktorý rozmarijčatá absolvovali loďou, Yerebatan – zachované staré Rímske kúpele v podzemí a obrovské presklenné podzemné akvárium Turkuazoo. Ale najviac Rozmariji vyrazilo dych , a to všetkým aj deťom, 3D múzeum o víťaznej bitke, v ktorej Istanbul / vtedy Konstantinopol / sa dostal do rúk Turkom, tým ktorým patril, a začalo vznikať veľké Turecko.
A tak postupne ako všetci všetko a všetkých spoznávali, stali sa postupne aj rozmarijčatá za 2 týždne pre všetkých organizátorov, aj mnohých ľudí v Turecku…. neobvyklý a originálny a Turci objavili odlišnú krásu. A ako vždy, s Rozmarijou to stálo za to.
Dnes si rozmarijčatá z Prešova spievajú, už aj tureckú hymnu a turecké rodiny hľadajú na mape sveta Prešov.
Ďakujeme. Po turecky ...Teşekkür

Mgr.Dana Kovalčiková
 

Vyberte región